Τηλεφωνικές Παραγγελίες 22210 50703 , 22210 51926 & 6984171727  | Δευτέρα - Παρασκευή  07:30 - 20:00 & Σαββάτο 07:30 - 17:00
τηλέφωνο επικοινωνίας 22210 50703

Τι αφυγραντήρα να αγοράσω ανάλογα με τα τετραγωνικά του σπιτιού μου;

20/10/2023
από John Doe

 

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ

Ο αφυγραντήρας αποτελεί μία ακόμα συσκευή που έχει προστεθεί στη ζωή μας, με κύριο στόχο να προσφέρει ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον, απαλλαγμένο από τη δυσάρεστη υγρασία. Η μεγάλη αύξηση του κόστους θέρμανσης μιας κατοικίας τα τελευταία χρόνια, ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να στραφούν στους αφυγραντήρες για να μειώσουν τα έξοδα θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες. Είναι τέτοιες οι συνθήκες που δημιουργεί ένας αφυγραντήρας στο χώρο μας χάρη στην εξάλειψη της ανεπιθύμητης υγρασίας, που μας επιτρέπει να αυξήσουμε τη θερμοκρασία του χώρου κατά 2-3°C και κατ’ επέκταση να ελαχιστοποιήσουμε τα έξοδα θέρμανσης, εξασφαλίζοντας ιδανικές συνθήκες στο χώρο μας.

Αίσθηση θερμοκρασίας

Το ανθρώπινο σώμα αντιλαμβάνεται τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ως έναν συνδυασμό θερμοκρασίας και υγρασίας. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες η υψηλή υγρασία αυξάνει την αίσθηση του έντονου και διαπεραστικού κρύου. Για παράδειγμα η ατμόσφαιρα ενός χώρου με θερμοκρασία 23°C και σχετική υγρασία 80% είναι πολύ πιο δυσάρεστη από αυτήν ενός χώρου με 20°C και 50% σχετική υγρασία. Γι’ αυτό το λόγο, με την βοήθεια του αφυγραντήρα και τη ρύθμιση της υγρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα, εξασφαλίζετε άνετες και ευχάριστες συνθήκες ατμόσφαιρας, αφού πλέον η ιδανική θερμοκρασία στον χώρο έχει επιτευχθεί.

Επιλογή αφυγραντήρα

Η επιλογή ενός αφυγραντήρα έχει να κάνει με το ποσοστό υγρασίας που θέλουμε να εξαλείψουμε από τον χώρο μας, ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες μέσα σε αυτόν. Ως μονάδα μέτρησης της αφύγρανσης, έχουν οριστεί τα λίτρα νερού που μπορούν να απορροφηθούν από τον αέρα και να συλλεχθούν εντός ενός εικοσιτετράωρου (lt/24h).

Ο ακριβής υπολογισμός του αφυγραντήρα που χρειαζόμαστε είναι σχετικά δύσκολος καθώς εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, γι’ αυτό το λόγο και δεν μπορεί να αποδοθεί μέσω ενός συγκεκριμένου τύπου υπολογισμού.

Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες είναι:

 • Οι διαστάσεις του χώρου μας.
  Πολύ συχνά επιλέγουμε έναν αφυγραντήρα με βάση τα τετραγωνικά του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί σωστό αν αναφερόμαστε σε κατοικίες που έχουν ένα σταθερό ύψος 2,8-3 μέτρα. Ένας εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού, ο οποίος μπορεί να μας προσδιορίσει και την παροχή του αέρα, είναι η επιλογή βάση του όγκου ενός χώρου. Ο όγκος του χώρου μας υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τα τετραγωνικά της επιφάνειας με το ύψος του και η παροχή αέρα του αφυγραντήρα θα πρέπει να είναι ικανή να σαρώνει τον αέρα στον χώρο όσες περισσότερες φορές γίνεται. Για να γίνει ακόμα πιο αντιληπτός ο υπολογισμός, ας δούμε το παρακάτω παράδειγμα:

Έχουμε ένα χώρο με επιφάνεια 60m² και ύψος 3m, συνολικού όγκου 180m³. Αν επιλέξουμε έναν αφυγραντήρα με ικανότητα αφύγρανσης 20 λίτρα / 24ωρο, η παροχή του αέρα ανέρχεται στα 170 m³/h. Αυτό σημαίνει ότι σε 24 ώρες η συνολική παροχή αέρα θα είναι 4080m³/24ωρο, δηλαδή μπορεί να σαρώσει τον αέρα του χώρου μας 4080 / 180 = 22,6 φορές. Αν επιλέξουμε ένα αφυγραντήρα 12 λίτρα / 24ωρο με παροχή αέρα 120 m³/h για τον ίδιο χώρο, θα έχουμε μία σάρωση του χώρου 16 φορών. Συστήνεται για την εξασφάλιση μέγιστων αποδόσεων με γρήγορο και οικονομικότερο αποτέλεσμα, οι φορές που περνάει ο αέρα του χώρου μας μέσα από τον αφυγραντήρα να μην είναι κάτω από 20 φορές μέσα σε ένα 24ωρο.

 • Τα επίπεδα υγρασίας στην περιοχή που είναι ο χώρος μας.
  Για παράδειγμα αν ο χώρος βρίσκεται κοντά σε θάλασσα ή λίμνη, όπου τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλά ή σε μία περιοχή με πολύ χαμηλό ποσοστό υγρασίας.
 • Η θερμομόνωση και η υγρομόνωση του χώρου μας.
  Αν υπάρχουν εστιασμένα προβλήματα υγρασίας σε τοίχους ή δωμάτια που σας οδήγησαν στην άμεση αγορά ενός αφυγραντήρα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί μέσω της επιλογής της συσκευής, η άμεση και δραστική καταπολέμηση για να επαναφέρεται τις φυσιολογικές συνθήκες στο χώρο σας.
 • Η θερμοκρασία που επικρατεί στους χώρους που θέλουμε να αφυγράνουμε.
  Τα θερμοκρασιακά εύρη υπό τα οποία μπορεί να λειτουργήσει ένας αφυγραντήρας διαφέρουν ανάλογα τον τύπο της συσκευής. Βάσει του ότι υπάρχουν δυο είδη αφυγραντήρων, οι αφυγραντήρες με συμπιεστή και οι αφυγραντήρες με Ζεόλιθο (Τεχνολογία Desiccant), θα πρέπει να εξασφαλίζετε ότι λειτουργούν μεταξύ του θερμοκρασιακού εύρους που ορίζεται από τον κατασκευαστή.
 • Η συχνότητα χρήσης του χώρου, καθώς και η συχνότητα που πραγματοποιείται ο αερισμός του.

Ως συνέπεια των παραπάνω και με σκοπό να επιτύχουμε τη καλύτερη επιλογή αφυγραντήρα, συστήνεται ο παρακάτω ενδεικτικός πίνακας με τον αφυγραντήρα ανά τετραγωνικό χώρου και το επίπεδο μέσης υγρασίας στο οποίο καλείται να λειτουργήσει.

Επιφάνεια χώρου με μέση υγρασία 50-60% (m2)     Απόδοση Αφυγραντήρα (lt/24h)
30 έως 60        10/12
60 έως 100         16
80 έως 130        20/25
90 έως 150        30
120 έως 190         50

 

Προσοχή στις παρακάτω παρατηρήσεις:

 1. Οι διαστάσεις που δίνονται, αναφέρονται σε ενιαίους χώρους.
 2. Αν συντρέχουν κάποια σημαντικά προβλήματα υγρασίας καλό θα ήταν να επιλεγεί ένα μεγαλύτερο μοντέλο από αυτό που αντιστοιχεί στα τετραγωνικά του χώρου σας.

Τύποι Αφυγραντήρων

Δύο είναι οι κύριοι τύποι αφυγραντήρων στην αγορά. Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή και οι αφυγραντήρες που χρησιμοποιούν ως αφυγραντικό μέσο τον Ζεόλιθο (Desiccant).

Αφυγραντήρες με συμπιεστή

Είναι ο πιο γνωστός σε όλους τύπος αφυγραντήρα. Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο εύρος αποδόσεων ανάλογα με την ισχύ τους και καταπολεμούν την υγρασία αναρροφώντας τον αέρα του χώρου, συμπυκνώνοντας την υγρασία σε ειδική διάταξη που διαθέτουν και οδηγώντας την στον ειδικό κάδο συμπυκνωμάτων. Εξασφαλίζουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων κατά λειτουργία τους και παρέχουν άμεσο και δραστικά αποτελέσματα στον χώρο μας. Ο μόνος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψιν είναι η θερμοκρασία του χώρου, η οποία δεν θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από 13-14°C.

Αφυγραντήρες με Ζεόλιθο (Desiccant)

Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό αφυγραντικό υλικό που προσφέρει μεγάλο φάσμα χρήσεων σε διάφορους τομείς. Έχει την ιδιότητα να συγκρατεί το νερό και όταν έρθει σε κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες να το αποβάλει ξανά. Στους αφυγραντήρες, ο Ζεόλιθος είναι τοποθετημένος σε έναν ειδικό δίσκο μέσα από τον οποίο περνάει ο αέρας του χώρου και συγκρατείται η υγρασία. Στη συνέχεια, μέσω μιας ειδικής διάταξης, ο Ζεόλιθος θερμαίνεται ώστε να αποβάλει την υγρασία που έχει συγκρατήσει και να οδηγήσει το νερό στον ειδικό κάδο συμπυκνωμάτων. Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι παραμένει σταθερή η απόδοση των αφυγραντήρων με Ζεόλιθο ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του χώρου και συνίσταται ιδιαίτερα για χώρους με ελλιπή ή και καθόλου, θέρμανση.

Στάθμη Θορύβου

Η παράμετρος του θορύβου παίζει σπουδαίο ρόλο, ιδιαίτερα όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον αφυγραντήρα μέσα σε ένα υπνοδωμάτιο. Γι’ αυτό το λόγο, συστήνεται να γίνεται σύγκριση των επιπέδων θορύβου πριν την επιλογή ενός αφυγραντήρα, ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστα αποτελέσματα κατά τη λειτουργία του μηχανήματος. Για τις συσκευές που τοποθετούνται σε μικρά δωμάτια, η χαμηλή στάθμη θορύβου είναι απαραίτητη ούτως ώστε να μην ξεπερνά τα 38-42dB στη χαμηλή ταχύτητα. Οι μεγαλύτερης ισχύος αφυγραντήρες μπορεί να έχουν μία στάθμη θορύβου 44-52dB.

Ιονιστής

Ο Ιονιστής αποτελεί μια επιπλέον δυνατότητα που αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη τεχνολογία ενός αφυγραντήρα, αφού πέραν την εξάλειψης της υγρασίας, μπορείτε πλέον να εξασφαλίσετε υψηλής ποιότητας αέρα στον χώρο σας, απαλλαγμένο από δυσάρεστες οσμές και σκόνη. Η απελευθέρωση θετικών και αρνητικών ιόντων συμβάλει στην εξουδετέρωση βακτηριδίων, μούχλας και μικροβίων, αποτρέποντας την ανάπτυξη αλλεργιών και ασθενειών. Η βελτίωση του αέρα ενός χώρου είναι άκρων σημαντική ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου διαμένουν μωρά και ηλικιωμένοι άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργίες.

Συνεχής αποστράγγιση

Μια ακόμα σημαντική δυνατότητα που θα πρέπει να έχει ο αφυγραντήρας είναι η συνεχής αποστράγγιση. Μέσω της συνεχούς αποστράγγισης ο αφυγραντήρας μπορεί να λειτουργεί αδιάκοπα χωρίς να έχετε το άγχος να αδειάσετε το δοχείο συμπυκνωμάτων, αφού το νερό θα οδηγείτε αυτόματα στο σιφόνι που θα έχετε επιλέξει. Η σύνδεση με τη μόνιμη αποχέτευση συνίσταται κυρίως σε περιπτώσεις που ο αφυγραντήρας εγκαθίσταται σε έναν χώρο που δεν κατοικείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, π.χ. μια εξοχική κατοικία ή σε χώρους που έχουν μεγάλο πρόβλημα υγρασίας και το συνεχές άδειασμα του κάδου δεν μπορεί να ελέγχεται. Για χρήση του αφυγραντήρα σε σημεία που δεν υπάρχει κοντά κάποια προσβάσιμη αποχέτευση, επιλέξτε αφυγραντήρες με ενσωματωμένη αντλία νερού, ώστε να οδηγείτε το νερό στο σημείο που έχετε επιλέξει.

Συντήρηση

Η τακτική συντήρηση και ο καθαρισμός του αφυγραντήρα, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποδοτικότερη λειτουργία του και την μεγάλη διάρκεια ζωής της συσκευής. Ο αφυγραντήρας στη συντριπτική πλειοψηφία των εγκαταστάσεων, τοποθετείται στο δάπεδο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απορροφά όλη τη σκόνη που βρίσκεται πάνω σε αυτό και να φράζει το φίλτρο του. Εάν το φίλτρο δεν καθαρίζεται τουλάχιστον 2 φορές το μήνα, θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη μείωση της απόδοσης του αφυγραντήρα, αλλά και την αύξηση της κατανάλωση του. Μην αμελείτε τον τακτικό καθαρισμός του, ώστε να αποτρέπετε τυχόν καταπονήσεις στα επιμέρους εξαρτήματα της συσκευής, όπως τον συμπιεστή και τον ανεμιστήρα και να αποτρέψετε πιθανές φθορές.

 

Πηγή

 

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέα δημοσίευση

Προτείνουμε

Αφυγραντήρας 20lt Golden GL 46 Ισχύς : 265 Watt Ικανότητα Αφ...
Τιμή Web : 169.00 (συμπ. ΦΠΑ)
1 εως 3 ημέρες

Αφυγραντήρας  Midea  wifi  με  δυνατότητα  αφύγρανσης   20 lt / 24 h, ...
Τιμή Web : 189.00 (συμπ. ΦΠΑ)
1 εως 3 ημέρες

Αφυγραντήρας 20lt Gruppe YDZ-20D/S3 • Δυνατότητα αφύγρανσης 20 λί...
Τιμή Web : 189.00 (συμπ. ΦΠΑ)
1 εως 3 ημέρες