Τηλεφωνικές Παραγγελίες 22210 50703 | Δευτέρα - Παρασκευή & 9:00-17:00
τηλέφωνο επικοινωνίας
22210 51926

Οδηγίες Χρήσεως Σόμπας

27/09/2018
από John Doe

Εγκατάσταση
α) Τοποθετούμε την ξυλόσομπα κοντά στην έξοδο της καμινάδας ή στην τρύπα του τοίχου όπου θα τοποθετηθούν τα μπουριά.

  • Αποφεύγουμε την τοποθέτηση οριζόντων μπουριών, διότι με αυτά εμποδίζεται ο εφελκυσμός της καμινάδας, με απόρροια την δυσκολία απαγωγής των καυσαερίων από την ξυλόσομπα με συμπτώματα να μην ανάβει ή να βγάζει κάπνα.
  • Εάν δεν είναι δυνατό να αποφευχθούν τα οριζόντια μπουριά, τότε θα πρέπει η καμινάδα να έχει τριπλάσιο μήκος από αυτό των οριζόντιων μπουριών.
  • Ο μέγιστος αριθμός γωνιών πρέπει να είναι δύο, διότι εμποδίζουν τον εφελκυσμό της καμινάδας, με επακόλουθη τη δυσκολία απαγωγής των καυσαερίων, με αποτέλεσμα η σόμπα να μην ανάβει ή να βγάζει κάπνα.

β) Τοποθετούμε την καμινάδα ή τα μπουριά προεκτείνοντας πάνω από τη σκεπή ή την ταράτσα με απαραίτητο αντιανεμικό στοιχείο.

  • Αν υπάρχει ψηλότερο γειτονικό κτίριο (έως 5 μέτρα) θα πρέπει η καμινάδα που θα                    εγκατασταθεί ναι είναι ψηλότερη από αυτό.
  • Αν τα εξωτερικά μπουριά δεν έχουν μόνωση, δημιουργούνται υγροποιήσεις λόγω της θερμοκρασιακής διαφοράς εντός των μπουριών, οπότε είναι απαραίτητη η εγκατάσταση στοιχείου με υδρορροή στην εξωτερική γωνία, ώστε τα νερά να μην καταλήγουν εντός της σόμπας
  • Τα υγρά ξύλα δημιουργούν υγροποιήσεις στα μπουριά εντός του σπιτιού και κοντά στην σόμπα. Το φυσικό καύσιμο (ξύλο) θα πρέπει να έχει ποσοστό υγρασίας έως 15%

Εκκίνηση
Έχοντας ανοιχτή την περσίδα* εισαγωγής αέρα, τοποθετούμε στερεά προσανάμματα και ξύλα στον χώρο καύσης της σόμπας. *Η περσίδα βρίσκεται στο εμπρός κάτω μέρος του κλαπέτου που είναι στην εξαγωγή καυσαερίων (μπουκαδούρα).

 

Λειτουργία

Ανάλογα με την απόδοση που θέλουμε να έχουμε και την οικονομία που θέλουμε να κάνουμε κλείνοντάς τα όλα, μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε ρύθμιση επιθυμούμε με την περσίδα και το κλαπέτο, όταν η σόμπα ανεβάσει 260oC.

 

Παρατηρήσεις

Στα πρώτα ανάμματα είναι πιθανό να παρατηρηθούν μυρωδιές οι οποίες οφείλονται υπολείμματα υλικών επεξεργασίας που στη συνέχεια θα εκλείψουν. Είναι απαραίτητος ο τακτικός καθαρισμός της βάσης της φωτιάς και το άδειασμα του σταχτοδοχείου πριν από το γέμισμά του. Η στάχτη δεν πρέπει να φτάσει το ύψος της μαντεμένιας σχάρας και πρέπει να τοποθετείται εντός κλειστού περιέκτη από άκαυστο υλικό. Οι ενέργειες θα πρέπει να γίνονται με προστατευτικά γάντια, από ενήλικα άτομα. Απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε υγρού καυσίμου για το άναμμα της σόμπας. Η σόμπα, η καμινάδα και τα μπουριά, πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ενώ η σόμπα είναι κρύα. Το τζάμι καθαρίζεται με ειδικά σφουγγαράκια (στεγνό καθάρισμα). Εάν η θερμάστρα εσωτερικά είναι επενδεδυμένη με βερμικουλίτη, τα ξύλα θα πρέπει να τοποθετούνται προσεκτικά (όχι πρόχειρο πέταμα) προς αποφυγή σπασίματος. Εάν είναι επενδεδυμένη με πυροτσίμεντο, το πρώτο άναμα θα πρέπει να γίνει με χαμηλή φωτιά για 6-12 ώρες. Οι γωνίες σύνδεσης των μπουριών δεν πρέπει να είναι περισσότερες από δύο. Η θερμική ισχύς της θερμάστρας, και κατ’ επέκταση του χώρου που καλύπτουν, είναι υπολογισμένη για ενιαίους χώρους. Σημαντικό ρόλο για την επιλογή της κατάλληλης σόμπας παίζουν διάφοροι παράγοντες όπως: οι περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής (υγρασία, βροχόπτωση, εύρος θερμοκρασιών κλπ), η μόνωση του κτιρίου, κλπ. Αν ο ενιαίος χώρος είναι πάνω από 100 m2 ,ψηλοτάβανος ή μεζονέτα, είναι προτιμότερη μία αερόθερμη θερμάστρα διότι ζεσταίνει τον αέρα ταχύτερα. Για τη θέρμανση ενός τετραγωνικού μέτρου, απαιτείται ενέργεια 120 watt.


Ξύλο Το φυσικό καύσιμο

Είναι το οικονομικότερο καύσιμο. Ένα ξύλο πεύκου υγρασίας 15-20% παράγει 2700-2800 θερμίδες ανά κιλό. Ένα ξύλο ελιάς με το ίδιο ποσοστό υγρασίας παράγει 3500-3700 θερμίδες ανά κιλό. Για να κάψει μία σόμπα το ξύλο αποτελεσματικά, πρέπει:

  • Η θερμοκρασία εσωτερικά της εστίας να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα
  • Η φλόγα να τροφοδοτείται με αρκετό οξυγόνο
  • Το ξύλο, πριν την αποθήκευση, να έχει σπάσει ώστε να χάσει υγρασία
  • Το κάθετο κομμάτι (μπουρί) να είναι τουλάχιστον 4-5 m όταν χρησιμοποιούμε φυσικό καύσιμοΣχόλια

http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin Amoxicillin Online http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Νέα δημοσίευση